Overdrukfilters

Grofstoffilters

Voor de filtering van groffe stofdeeltjes, levert Freshfilter P1 en P2 filters. Deze filters zorgen dat partikels met een grote van 4 micron van red. 50% tot 90% efficiency worden gefilterd. Hieraan wordt conform de EN779 de classificatie F5 tot F9 gegeven. De grofstoffilters zorgen ervoor dat de P3 absoluutfilters geen beschadigingen oplopen en/of niet zo snel verzadigen. Ook in geval er alleen koolfilters worden gebruikt in een toepassing, is het raadzaam er een P1 of P2 filter voor te zetten, daar dit vroegtijdige verstoppingen van het koolfilter door stofdeeltjes tegen zal gaan.

Met behulp van een paraffinetest worden op een testbank EN1822 filters per stuk op lekken gecontroleerd.

Absoluutfilters

Conform de EN1822 produceert Freshfilter H13 absoluutfilters (ook wel P3). Anders dan bij de grofstoffilters, worden deze per stuk getest op lekdichtheid, en worden geleverd met een test-certificaat. Hierop staat aangegeven hoe het filter is getest en onder welke condities dit gedaan is. Zware metalen en asbestdeeltjes worden door een P3 filter afgevangen en daarom wordt dit filter vaak toegepast bij sloopwerken. Omdat dit filter zeer fijngevoelig is voor beschadigingen wordt altijd aangeraden een grofstoffilter (P1 of P2) voor dit filter te monteren. De groffere delen worden zodoende voorgefilterd en kunnen niet door het P3 filter scheuren.

Elk klein gaatje in ofwel de verlijming van het filter of het filterdoek laat een zichtbare rookpluim achter waardoor de tester kan zien of het filter moet worden afgekeurd (en vernietigd).

Uitspoelbare stoffilters

Tevens produceren we op aanvraag voor de FFMultibox serie speciale H10 filters. De filtergradatie hiervan ligt tussen P2 en P3 filters in. Dit speciale filter heeft een uitspoelbaar medium met teflon coating, voor extreem stoffige situaties. De teflon laag is daarbij tevens anti statisch, zelfs vochtige stofdeeltjes blijven niet aan het filterdoek plakken. In combinatie met de zelfreinigende eigenschappen van de FFMultibox zorgt dit voor een ongekend lange standtijd!

Het test-certificaat van het filter geeft aan onder welke condities het filter is getest en door wie dit gedaan is.

P1Grofstof volgens EN779
P2Fijnstof volgens EN779
P3Giftig fijnstof volgens EN1822 - Asbest - Lood - Andere zware metalen

Koolfilters

Bij bodemsaneringen komen vaak giftige dampen vrij, welke op de lange termijn zorgen voor ernstige schade aan uw luchtwegen. Voor deze toepassing leveren wij koolstoffilters. Actieve koolstof (afkomstig van turf, steenkool of kokos-schil) heeft een enorm oppervlakte, en kan hierdoor organische stoffen adsorberen. Anorganische dampen worden afgevangen met speciale geïmpregneerde kool. Aan deze geactiveerde kool is een chemische substantie toegevoegd, om door middel van chemsorptie (in plaats van adsorptie), deze dampen af te vangen. De EN12941 zorgt voor een duidelijke indeling voor verschillende chemische substanties en hun ad/chemsorptie-eis.

AAromaten en PAK?s organische dampen. BTEX.
XAromaten met een kookpunt <65°C
BAnorganische stoffen zolas chloor, cyanide etc.
EZwaveldioxide en anorganische dampen van zuren.
KAmmoniak
HgKwikdampen

Uiteraard kunnen we ook koolstoffilters leveren die meerdere chemische substanties bevatten, zoals bijvoorbeeld ABEK koolstoffilters. Door onze jarenlange expertise op het gebied van koolstof kunnen wij een perfect advies uitbrengen met de te gebruiken koolstof; omdat elke situatie anders is, voeren wij alleen al ruim 25 verschillende soorten (geïmpregneerde) kool, elk met een specifieke toepassing! Elk type ligt op voorraad en is zodoende snel te beleveren. Freshfilter vult koolstoffilters als enige producent van overdrukfilters onder enorme druk, waardoor er in vergelijking met filters van andere merken ruim 10% meer koolstof in gaat.

Kwaliteitswaarborging per serienummer

Door ons geautomatiseerde systeem kunnen we aan de hand van het serienummer op het filter altijd het juiste lotnummer (kool) of stukstest (H13) digitaal opvragen. De geschiedenis van bijvoorbeeld een koolstoffilter is zodoende tot aan de kokosnootschil of de steenkolenmijn te herleiden!

Filtervervanging

De NEN4444/CROW132-richtlijnen schrijven voor dat koolfilters maximaal na 540 draaiuren (grofweg 13 weken) vervangen worden en stoffilters na maximaal 1080 draaiuren (grofweg 6 maanden).

Uiteraard is de verzadiging van filters afhankelijk van allerlei externe factoren, zoals de mate van vervuiling in het werkgebied, het type overdruksysteem en de afdichting van de cabine. Met onze FFController 5000 kunt u door middel van binnen- en buitensensoren de verzadiging en werking van uw filterpakket constant monitoren en optimaal veilig gebruikmaken van uw overdruksysteem.